2024 m. gegužės 3 d.

 

2013 metai švietime – kol kas jokių permainų

1
Paskelbta: 2013-01-14 09:15 Autorius: ekspertai.eu

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis sausio 11 dieną susitiko su dviejų pedagogų profsąjungų – Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos ir Lietuvos švietimo profesinės sąjungos – atstovais. Metai nauji – ratai tie patys. Vėl pažadėta tęsti dialogą su visomis pedagogus vienijančiomis profesinėmis sąjungomis, tartis dėl švietimo įstaigų finansavimo, mokytojų atlyginimų. Ministras išsakė savo pageidavimą didinti švietimo finansavimą, kad nenukentėtų bendrasis jo lygis, nepaisant to, kad mokinių skaičius mažėja. Tačiau nieko nekalbėta apie ydingą mokinio krepšelio sistemą, tik konstatuota, kad 2013 metais krepšelio dydis išliks toks pats – 3310 litų vienam mokiniui per metus. Jei mokinių mokyklose katastrofiškai mažėja, tai ikimokyklinėse įstaigose jų 6,4 tūkstančio daugiau, todėl švietimo biudžeto deficitas padidėjo iki 16 milijonų litų. Ministras tikisi šį deficitą kompensuoti 2013 metų paskutiniame ketvirtyje.

„Ekspertai.eu“ skelbiamą informaciją draudžiama visuomenės informavimo priemonėse atgaminti be raštiško asociacijos „Global Gaze Network“ sutikimo, kurį galima gauti adresu [email protected]
Kalba redaguota ekspertai.eu

Association „Global Gaze Network“
IBAN: CH9409000000161276571
BIC: POFICHBEXXX
(banko pavedimo mokestis toks pat, kaip darant pavedimą ir Lietuvoje)
Adresas: Brandschenkenstrasse 53
Miestas: Zürich
Pašto kodas: 8002


 
Komentarai

 
1. Almas Rupšlaukis
(2013-01-14 14:51:04)
(78.60.43.33) Parašė:

20 proc. sumažinus finansavimą Lietuvos švietimui, apie 80 proc. sektoriaus darbuotojų būtų galima pakelti atlyginimus. Aišku, tai pirmiausia turėtų paliesti mažiausiai uždirbančius, dažniausiai vadinamuosius "ūkinius" darbuotojus. Esmė ne tame - kur kas įdomiau visuomenei būtų sužinoti, kas per stebuklas? Valstybės mastu mažinant išlaidas švietimui tuo pačiu puikiausiai galima pakelti švietimo lygį... nėra čia jokių paslapčių: a) pirmiausia reikėtų atlikime įvairaus lygio švietimo įstaigų auditą, įsitikintume, jog daugiausia lėšų iššvaistoma ... šildant tuščias patalpas, plepant su kolegomis, be tikslo važinėjant autotransportu. b) antru žingsniu reikėtų iš švietimo įstaigų išgarbinti "rubikoninio" tipo jų ūkį prižiūrinčius privatininkus, kurie visiškai nesuinteresuoti racionaliu valstybės arba savivaldybių lėšų panaudojimu; c) trečiu žingsniu sumažinkime kai kuriuos etatus, kur "sėdi' pensininkai, nebesiorientuojantys laikmetyje, taigi ir nieko nedirbantys. Tik nepagalvokite, jog visi vyresnio amžiaus žmonės negali efektyviai dirbti; d) ketvirtu žingsniu privalu sumažinti per ŠMM švaistomus pinigėlius "įvairiems projektams" tuo pačiu atleidžiant bent pusę ministerijos darbuotojų. Kai kurie iš jų tokio "seno raugo", kad nė neįsivaizduojame; Kokius turėtume rezultatus po šitokio drastiško "apsivalymo"? ŠMM sutaupytų 1 mlrd. 508,2 mln. Lt, ženkliai padidėtų švietimo efektyvumas bei pagerėtų visuomenės gaunamos švietimo paslaugos... Pedagogai džiaugtųsi 80 proc. sumažėjusių popierizmu, o švietimo įstaigų vadovai - padidėjusiu finansavimu pedagoginei veiklai.... Bet, gerbiamieji, tik pabandykite pajudinti "senus kerplėšas" iš LR ŠMM... na bent jau bent garsiai pasakykite... Atsiprašau už išsireiškimą, bet Jus šiuo atveju "suės su visais š..... " ir dar būsite apspjaudytas visuomenės akyse.



Parašykite komentarą
Ekspertai.eu įspėja, kad komentaras – tai viešas informacijos paskelbimas.
Komentatorius atsako už savo viešai paskelbtą žinomai neteisingą, įžeidžiančią, šmeižikiško ar nusikalstamo turinio informaciją (tai yra komentarai, kuriuose skatinama tautinė, rasinė, religinė ar kitokia neapykanta, raginimai nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, organizuoti sąmokslą prieš valstybę, pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, šiais tikslais kurti ginkluotas grupes arba daryti kitus nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos valstybę) LR teisės aktų nustatyta tvarka.
Ekspertai.eu komentarų neredaguoja.
Komentarai su keiksmažodžiais ar vulgarybėmis bei piktybiškai kartojami tekstai yra šalinami.
Vardas
Komentaras