2024 m. kovo 29 d.

 

Antras rinkimų turas - visiškas košmaras

55
Paskelbta: 2012-10-27 18:33 Autorius: Vilis Normanas

Žinau, kad labai neišmintinga rašyti politinius straipsnius rinkimų išvakarėse (dažniausiai visi tame įžvelgia paslėptą agitaciją), todėl nerašysiu nei vardų, nei pavardžių, ir neminėsiu jokių partijų.

Tiesiog tai eiliniai pastebėjimai, kuriuos dažniausiai užgožia autoritetingų ir nuo realybės atitrūkusių „herojų“ paistalai. Nežinau, kaip sėdint Briuselyje galima suvokti, kas vyksta Lietuvos gatvėse. Ir juokingiausia, kad tie, kurie šūkauja apie „nupirktus“ rinkimus, šiose gatvėse linksniuojami būtent kaip tie, kurie privertė daugelį taip elgtis. Neapykantos formų būna įvairių – politine prasme, nekenčiamiausi čia yra tie, kurie pristato save kaip demokratijos architektus. Įdomu, ar ir jiems nesvarbu, ką mano tauta? Tikriausiai jie tos tautos niekada nematė, su ja nebendravo ir nesiruošia to daryti. Atsiprašau, bet man irgi neįdomūs jūsų paistalai. Atvažiuokite ir pabendraukite su žmonėmis, paklauskite: kas verčia jus parduoti balsus? Ir jie parodys į jus pirštu.

Kad pirmame ture balsų pirkimas galėjo kažką lemti, palikime spręsti policijai. Tai išbandymas ir jai – jeigu jau nėra teisinių priemonių nubausti balsų papirkinėtojus, tai mes vienu žingsniu dar pasistūmėjome griaudami demokratiją, kurios neįgalumą šie rinkimai kaip niekada išryškino. Nežinau, ar dar galima Lietuvą laikyti Respublika, man ji kur kas panašesnė į kelių oligarchų valdomą firmelę. Reikia įsikirsti: čia ne rinkimai, čia kelių grupuočių kovos laukas, kuriame visada laimi didesnis kapitalas, įžūlesnis niekšas, kuriame niekas niekada nepasikeis. Balsų pardavimas – skandalas? Nejuokinkit. Aš nežinau, kas apskritai čia nenupirkta.

Bet mane stebina ne tai: provincijoje prie kiekvieno prekybos centro nuo pat išankstinio antro turo balsavimo pradžios rikiuojasi minios neblaivių žmonių, kurie laukia, kam parduoti balsą (įdomu, kodėl policija į tai nekreipia dėmesio?). Net paprasti žmonės piktinasi, kad dideli „bomžų“ būreliai atsiranda tik tada, kai atsiranda galimybė balsuoti, o policija – tarsi nieko nemato. Arba jei ir mato, tai nekreipia dėmesio, nes dirba pagal „viršenybės“ užsakymą – gaudo nekaltus žmones. Autoritarizmas? Ne – oligarchija. Sužibo visu gražumu. Gyvename totalitarinėje valstybėje. Ačiū Alachui, dabar dėl to net nekyla abejonių.

Kad rinkimai yra nešvarūs, arba tokie nebūna retai - žinome visi. Bet dabar tą „nešvarų“ kontekstą keičia atviras pasityčiojimas iš valstybės, kurioje neva yra laisvė. Tai dviguba nelaimė, nes tie, kas tyčiojasi, greitai valdys šalį. Čia surašysiu tik kelis atvejus, kuriuos pats mačiau ir kurie net mane šokiravo.

Nors miestuose verda atkakli agitacinė kova, nešiojamos skrajutės, lipdomi plakatai, kandidatai susitinka su rinkėjais, provincijoje – kaip siaubo filme.

Milijonus iš korupcijos užsidirbę asmenys net nesivargina išleisti kelių tūkstančių plakatams - užuot švaistę pinigus, jie mieliau perka vietines žiniasklaidos priemones.

Net neįsivaizdavau, kad yra įmanomas toks straipsnis – dieną prieš rinkimus kandidatas į Seimą susitinka su rinkėjais ir agituoja už jį balsuoti (kai tai griežtai draudžiama). Lyg niekur nieko laikraštis tai pateikia kaip nuostabią žinią. Aprašo kandidato sunkų kelią į stebuklingą finansinę gerovę (ar pastebėjote, kas vienam neseniai užsilenkusiam oligarchui pastatyta atminimo lenta? Niekas nepamiršta tokių niekšų). Tik pamiršta paminėti, kad visą gyvenimą valstybės tarnautoju dirbęs žmogus kažkaip užsidirbo virš trisdešimt milijonų litų (argi tai svarbu?).

Bet į tai galima nekreipti dėmesio – akivaizdžiai apgailėtinas laikraštukas, kuris už kelis tūkstančius ir A. Hitlerį paskelbtų šventuoju.

Tuo šita purvo istorija nesibaigia. Kad konkurentai išsigąstų, nuo partijos automobilio nulupamas užrašas, iš kokios sąskaitos apmokama reklama, naudojama ant automobilio – nuotrauka greitai atsiduria policijoje. Skundas – pažeistas rinkimų įstatymas. Net nežinai žmogus, kaip čia reaguoti.

Na, bet ir tai – vaikiškas niekšų įžūlumas, į kurį irgi galima nekreipti dėmesio. Bet kuo toliau – tuo gražiau.

Likus vos kelioms dienoms iki rinkimų, kai senas oligarchas bijo prarasti postą, imamasi dar juodesnių priemonių – skundai rašomi dėl kokio nors žodžio priešininko skrajutėje. Kandidato ima ieškoti policija. Nors pilna rinkimų pažeidimų atvejų, policija, paskendusi korupcijoje, imasi vaikytis kandidatą po visą Lietuvą. Ko jūs stebitės dėl rinkimų pažeidimų, jei policija vykdo oligarchų įsakymus? Jei oligarchai yra tikrieji viršininkai ir vadovai?

Manote, čia viskas? Ne. Kitas nupirktas laikraštukas išspausdina skandalingą straipsnį, kuriame pacituojamas (!) vienas buvęs Lietuvos prezidentas, neva neremiantis vieno kandidato. Pats buvęs prezidentas apie publikaciją nieko nežino.

Nekalbėsiu apie dovanas ir panašius dalykus, kuriuos oligarchai, pažeisdami įstatymus, dalina ir rinkimų dieną. Kas gali juos sulaikyti, jei policija jiems paklusni?

Tiesą sakant, man jau dabar gėda dėl to, kas čia vyksta. Ir imu gailėtis, kad apskritai rašau šį tekstą, kuris, manau, nieko nepakeis. Rašyti skatina vienintelis noras – kad būtų aišku, kas vyksta, ir nebūtų dirbtinai pučiami muilo burbulai. Ne „bomželiai“ diskredituoja šituos rinkimus – visa tai daro žmonės, kurie turi labai daug pinigų. Kitaip sakant, krenta karnavalo kaukės, ir visi mato, kad rinkimai tėra viešas prostitucijos performansas, kuriame nieko, išskyrus pirkimus, ir nevyksta.

Tai ne šiaip sau valstybės užvaldymas, tai jos „išpardavimas“. Apie teisę, apie laisvę ir pilietiškumą vograujantys valdžiažmogiai net neslepia, kad visai tai – tik paistalai. Niekas netiki tuo, kas sakoma, bet niekas neabejoja tuo, kas mokama. Pinigų triumfas!

Ar tikrai čia apie viską pagalvota? Taip. Propaganda išplatinta puikiai: papirkti ne tik portalai, laikraščiai, televizijos, nupirkti yra žmonės. Nors prostitucija oficialiai uždrausta.

Prie straipsnių jokių prierašų, kad tai rinkiminė propaganda. Net sunku patikėti, kad taip elgiasi žmonės, kuriuos pažįstu, kurie visada vaidino patriotus. Kalbu apie laikraščių savininkus ir žurnalistus. Jie puikiai supranta, kad parsiduoda, bet net nebando atsiprašyti už šmeižtą ar juodinimą. Tokio parsidavimo dar neteko matyti. Šita šalis, kurioje, deja, teko nelaimė gimti, už kelis litus parduoda bet ką.

Taigi, laukime rezultatų rinkimuose, kur buvo perkami žmonės, jų sąžinė, vertybės, ir griaunama bet kokia demokratija, kur buvo nutolta nuo Europos Sąjungos ir pasukta į „batkos“ pusę. Sakysite: o, kaip gerai, tuoj bus revoliucija? Pamirškite tai – meilė autoritetams neišnyko. Reklama įtikina bet kuo, o ypač tuo, kas visiškai nerealu. Spektaklis seniai tapo vienintele ‚public space‘.

Šie rinkimai neturi būti anuliuoti. Jokiu būdu. Jie iš tiesų parodo tikrąjį Lietuvos veidą, kuris gali nepatikti ponams Briuselyje, bet dėl jų paistalų jis netaps gražesnis. Tai cinizmo, melo, veidmainystės ir atviro absurdo persunkti rinkimai, kurie apskritai niekam nebus nei naudingi, nei patiks. Net tiems, kas dabar užsiima juodinimu, jie nieko neatneš, išskyrus kelis milijonus į banko sąskaitą. Bet jei laimė slypėtų piniguose, šitie niekšai jau seniai būtų sprogę iš laimės, deja, matyt, ir juos graužia gėda, kad netyčia į valdžią gali ateiti jauni, drąsūs ir nesusitepę politikai, kurie kaip niekas kitas galėtų parodyti senosios kartos nuodėmes. Ir svarbiausia – atneštų realias permainas. Bet visi tokie ‚naivuoliai‘ bus greitai išmesti. Čia ne sąmokslo teorija – viskas logiškai juda į blogą pusę.

Todėl ir turime „brežnevinių“ laikų valdžią, kurioje sėdi nuo Nepriklausomybės laikų „įsitrynę“ niekšai. Kovoti prieš juos – ne vieno žmogaus reikalas. O visų Lietuvos žmonių pareiga. Dabar klausimas tik toks: kaip reiks kovoti? Ar dar įmanoma postmoderni revoliucija? Ar apskritai yra priemonių, kaip kovoti su sistema?

„Ekspertai.eu“ skelbiamą informaciją draudžiama visuomenės informavimo priemonėse atgaminti be raštiško asociacijos „Global Gaze Network“ sutikimo, kurį galima gauti adresu [email protected]
Kalba redaguota ekspertai.eu

Association „Global Gaze Network“
IBAN: CH9409000000161276571
BIC: POFICHBEXXX
(banko pavedimo mokestis toks pat, kaip darant pavedimą ir Lietuvoje)
Adresas: Brandschenkenstrasse 53
Miestas: Zürich
Pašto kodas: 8002


 
Komentarai

 
55. Tik vienybeje
(2012-11-04 00:46:30)
(78.61.213.95) Parašė:

Monopolinio korumpuoto seimo savivalė ir kitos jo manipuliacijos iš lietuvos baigia išstumt tikrasiais demokratines ir žmogiškasias vertybes, kaip ir baigia į išstumt į svetimus kraštus dauguma jos gyventojų. Mes jiems nerūpime. Jiems rūpi tik postai, valdžia ir pinigai ir net nesvarbu kokiais būdais. Jiems rūpi milijonai plaukiantys į jų kišenes bei privilegijos jiems ir jų giminėms. Jiems niekada nebus gana. Tačiau tikrai ne mes jiems rūpime. Jie mus prisimena tik trumam kai artėja rinkimai. Kad manipuliuodami tarpusavio intrigų, pažadų ir kitokiu melu gautų mūsų balsus ir palaikymą. Baigiaisi rinkimai baigiasi ir išsvajotos pasakos lengvatikiams bei naivuoliams. Tarsi naivų išbadėjusį šunį prisivilliotų skaniu mėsos kąsniu, o vietoi žadėtos kąsnio, galutiniame rezultate pašaipiai su didele panieka būtų numestas senai nugraužtas kaulas. Jų požiūris į mus kaip į vergus ar baudžiauninkus kurie tuos turtus jiems suneša aukodami savo trumpus metelius ir brangią sveikatą mainais už tą apgraužtą kaulą. Jie kuria mums begales įstatymų kurių jie patys nepaiso. Net konstitucijos ir tos jie nepaiso. Ir čia vadinas demokratinė valstybė kurioje pagal konstituciją turėtume būti visi lygus. Bet kaip matom jie save laiko daug lygesniais už lygius. Jie net konstitucijos ne tik kad ystatymų nepaiso kuriuos patys kuria. Kodėl jiems negalioja tie patys įstatymai ir ta pati konstitucija? Jie gal kokie šventi dievai ar gal kokios šventos karvės? Ir tai mes vadiname demokratija? Atstovaujama demokratija kaip matome veikia prastai. Juos išrinkę, esame jų savivalės ir neveiklumo įkaitai. Gal laikas tobulint ir keist konstituciją prieinant link tiesiogines demokratijos formos. Gal jau sočiai pakako lietuvoje atstovaujamos demokratijos, nes mes matome kas tai. Laikai keičiasi kaip ir mes patys bei mūsų mastymas. Gal laikas atėjo siekti tiesioginės demokratijos jau ir lietuvoje? Kad žmonės išrinkę seimą galėtų kontroliuoti jo veiklą. Kad patys žmonės galėtų aktyviai dalyvautų valstybės valdyme. Islandija priėmė tiesioginės demokratijos konstituciją. Islandija geras pavyzdys. Laikas apie tai rimtai susimastyti ir mums bei siekti tiesioginės demokratijos lietuvoje tobulinant ir keičiant pasenusią lietuvos konstituciją. Suskaldytiems lietuvos žmonėms tereikia to panorėti ir vienytis. Nes tik vienybėje yra galia. Tik vienybeje mes esame galia.



54. Nekorektiskas rinkimu istatymas
(2012-10-30 06:01:19)
(78.61.213.95) Parašė:

Deja neprivalomas 51 procentu dalyvavusiu rinkeju, jei ne klystu ivyko tik po rinkimų įstatymo korekcijos, kurį beje monopolistinis seimas ir "pasikoregavo" sau kaip ir daugeli istaymu, kad galėtų labiau manipuliuoti savo galiomis ir paciasi rinkimais. O iki rinkimų įstaymo "pasikoregavimo" buvo kaip pamenu taip kaip ir kiekvienoi teisnėi valstybėi privalomas 51 procentas dalyvavusiu rinkeju. Tai pas mus teisine ar bananu respublika? Kur LR konstitucija? Konstitucija siuo atveju reiktu remtis jei sis "pasitaisymas" nekorektiskas. Tuo atveju rinkimai neteisėti: rinkėjų sąraše įrašyta rinkėjų – 2438641, rinkimuose dalyvavo – 874394 (35,86%) rinkėjų. Kur LR konstitucija???



53. laisve
(2012-10-30 03:45:21)
(5.20.128.49) Parašė:

to 51. Andrius 2012-10-29 14:33:09 (78.61.56.43) dziaugiuosi kad ne man vienai pasirode keisti sie dalykai... as taip pat pirmame ture pirmumo balsa skyriau nakui, ir labai gaila, kad zmogus, parodes tokia iniciatyva partijai besikuriant, buvo nustumtas 39 numeriu. taciau manau, kad sis zmogus ir nebudamas seime tes savo darba ir dar nemazai nuveiks... ir be abejo, buvo dar daug klaidu, viena is ju - nelabai strategiskas pasiskirstymas apygardomis...



52. Audronė
(2012-10-29 21:00:42)
(88.222.170.226) Parašė:

Pirmame rinkimų ture atskleistos juodosios technologijos,antrame-net nepastebėtos vaivorykštinės technologijos,mažiems žmogučiams leista ateiti į rinkimus, o rezultatas "išgimdytas" toks, koks ir buvo numatytas.Taip ir gyvensime Tarybų Lietuvoje mažiausiai 4 metus.Bet ar bus kada nors kitaip?



51. Rinkimai neteisėti
(2012-10-29 20:38:15)
(78.61.213.95) Parašė:

Rinkimai neteisėti: rinkėjų sąraše įrašyta rinkėjų – 2438641, rinkimuose dalyvavo – 874394 (35,86%) rinkėjų



50. Andrius
(2012-10-29 14:33:09)
(78.61.56.43) Parašė:

Sunku dar suvirskinti, DK nesekme siuose rinkimuose.. vadinu, tai nesekme, nes partija turejo didziuli potenciala, taciau juo neisnaudojo. (zinoma, didziojoje daugumoje, prie to prisidejo, vien tik neigiamos kalbos pagrindinese ziniasklaidos priemonese, nes ne daug zmoniu savarankiskai grudus nuo pelu atskirt moka). Taciau kas labiausiai mane nuvyle, tai partijos susiskaldymas. Nesu nei taip vadinamas "violetininkas", nei koks turgaus diedukas ir Garliavos ivykiai, buvo tik dalis aplinkybiu, kodel savo balsa siuose rinkimuose (pirma karta apskritai balsavau, nes anksciau nematydavau prasmes to daryti) atidaviau DK. Sunku susidaryti vienprasmiska nuomone, apie tai, kas vyksta sios partijos viduje. Kas matoma is salies, tai, kad cia jau ne visai dviprasmiskai, o beveik tiesiogiai kovoja Vasiliauskas su Naku. Viena vartus, Nako saziningumu, abejoti neturiu pagrindo. Vien ka reiskia, kovojimas su vejo malunais kulturos sferoje ir puciant pries Keviso veja. Taip ir liko neatsakytas daug Jusu DK rinkeju nustebintas faktas, kodel, vienas populiariausiu DK zmoniu is 6 vietos liko nustumtas i saraso gala??? Pats i rinkimus ejau ir reitingavau Naka i pirma vieta. Kiek zinau, sitas zmogus po reitingavimo iskilo net i 10vieta.. Stebetinas suolis, tik irodantis, kaip siuo zmogumi pasitikima. DK vienas is pagrindiniu personu, kiek suprantau yra Vasiliauskas. Vakar per Lietuvos ryto TV jisai sake, kad partija pasirode gerai.. Velnias zino ar galima, tai pavadinti geru pasirodymu, jei lyginsime su tuo, kokie planai buvo. Is esmes, pasiektas tik planus minimum ir ne daugiau. Tokiu atveju ar Vasiliauskas neturetu prisiimti atsakomybes, kaip vadovas uz tokia partijos nesekme? Kas labiausiai kliuvo pries rinkiminese batalijose, tai, kad praktiskai visur, kur maciau partiju pries rinkiminese kovose DK atstovavo N.Venckiene. Is esmes, su visa pagarba Neringai, turiu pripazinti, kad pasirodymai buvo gan silpni. Taciau, tai, man suprantama, nes zmogus naujas sistemoje ir tikrai risliai neatsakys i klausima kokio maitvanagio zurnalisto apie tai, kokias pirmenybes teiksite kitu metu biudzetui. Neringai butu uzteke dalyvauti tuose agitacinese laiduose, kur kalbama apie teisesauga ir kitas sferas, kuriose jinai gaudosi. Kodel Neringos nepakeite kiti sios partijos veikejai, tokie, kaip Gylys, kad ir tas pats Vasiliauskas??? Zmones su patirtimi, kai kas ne vienerius metus seime prabuves. Manau, kad butu sugebeja i klausimus geriau atsakinet. Manau, Neringos dalyvavimas kai kuriuose TV projektuose buvo klaida. Nezinau kieno ideja buvo ten siusti Neringa, kaip pagrindine oratore, taciau aiskiai matosi, kad tai buvo neteisingi zingsniai. Taigi, gerbiamieji, pirmas blynas gavosi gan prisviles.. Tikrai linkiu, pasimokyt is savo klaidu, moket atsizvelgt i zmoniu nuomone(Nako nureitingavimas ziauriai kvailas zingsnis) ir tobulet ateityje. Nekelia man didelio pasitikejimo Patackai, Gyliai.. Taciau, kazkodel manau, kad Varkalas, Venckiene idejos ir saziningi zmones. Kurie bent jau gaus tribuna garsiau skalanbyti apie tai, kad vyksta valstybeje. (nepazystu asmaniskai nei vienu, nei kitu, tai zinoma, kad gali but jog cia kalbejo tik emocijos, nugaletos sveikos nuovokos ir as kur nors klystu). Taciau atsakymus i savo klausimus is DK noreciau gaut.. Gal tada istiesiu pasirodys, kad Nakas ten pagalius kaisioja, kaip jau beveik garsiai sneka kai kurie DK nariai.



49. Klaipėda
(2012-10-29 14:27:24)
(82.135.141.64) Parašė:

Ne rinkimai čia buvo...Rinkimų galimai jau ir nebebus.



48. abskyze
(2012-10-29 14:18:02)
(158.129.152.51) Parašė:

Kaip lietuviai mėgsta tokius baisius straipsnius, tesiog nuostabu. Nagi būkim teisingi vis dėlto, negali būti viskas 100 proc. nupirkta, negali būti visi be išimties teisėjai ir policininkai blogi, atsikvošėkim ir apsidairykim, kritinė masė lietuvių turi būti padorūs ir yra.



Parašykite komentarą
Ekspertai.eu įspėja, kad komentaras – tai viešas informacijos paskelbimas.
Komentatorius atsako už savo viešai paskelbtą žinomai neteisingą, įžeidžiančią, šmeižikiško ar nusikalstamo turinio informaciją (tai yra komentarai, kuriuose skatinama tautinė, rasinė, religinė ar kitokia neapykanta, raginimai nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, organizuoti sąmokslą prieš valstybę, pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, šiais tikslais kurti ginkluotas grupes arba daryti kitus nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos valstybę) LR teisės aktų nustatyta tvarka.
Ekspertai.eu komentarų neredaguoja.
Komentarai su keiksmažodžiais ar vulgarybėmis bei piktybiškai kartojami tekstai yra šalinami.
Vardas
Komentaras