2024 m. balandžio 19 d.

 

2017 m. šauktinių skaičius Lietuvoje bus padidintas tūkstančiu iki 4000

4
Paskelbta: 2016-08-24 18:59 Autorius: ekspertai.eu

IšlĮ atsargą išlydėti dar 340 tarnybą baigusių šauktinių, šimtas iš jų planuoja tapti profesinės karo tarnybos kariais

Rugpjūčio 24 d. per iškilmingas rikiuotes Rukloje ir Kaune į atsargą išleisti ir prie aktyviojo kariuomenės rezervo prisijungė per 340 nuolatinės privalomosios padinės karo tarnybos karių, atlikusių tarnybą  Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos ir Juozo Vitkaus inžinerijos batalionuose. Beveik šimtas iš jų išreiškė norą tęsti tarnybą Lietuvos kariuomenėje kaip profesinės karo tarnybos kariai. Tarnybą baigusius karius pasveikino Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, krašto apsaugos viceministras Marijus Velička, Sausumos pajėgų vadas brg. gen. Valdemaras Rupšys, batalionų vadovybė, karių artimieji ir draugai.

Rugpjūčio 24 d. per iškilmingą rikiuotę Rukloje į atsargą išleisti ir prie aktyviojo kariuomenės rezervo prisijungė 156 Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai. Pusė iš  beveik 50  norą toliau tarnauti išreiškusių  šauktinių karių lieka tęsti tarnybą ten, kur ir pradėjo – Artilerijos batalione, likę tarnaus kituose Lietuvos kariuomenės daliniuose.

Devynis mėnesius trunkančią tarnybą nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai pradėjo Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione 2015 m. lapkričio mėnesį. Šiame batalione kariai baigė Bazinį kario rengimo ir 105 mm haubicos M/50 skyriaus kario kursus, kuriuose sėmėsi žinių apie darbą skyriaus sudėtyje, haubicos M/50 orientavimą, taktikos pagrindų, topografijos elementų, taikytojo ir sviedinių padavinėtojo funkcijų. Tarnybos metu kariai dalyvavo tarptautinėse pratybose Lietuvoje („Medžiotojas 2016“, „Ugninis griausmas 2016“ ) ir Latvijoje („Vasaros skydas 2016“), kurių metu turėjo galimybę susipažinti su užsienio šalių kariuomenių paramos netiesiogine ugnimi technika ir įranga.

Apibendrindamas nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių pasiekimus ir iššūkius generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono vadas pulkininkas leitenantas  Aušrius Buikus  pabrėžė nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių motyvaciją, moralę ir sąmoningumą. „Nauja šauktinių karių karta skiriasi nuo praėjusių savo vertės pajautimu,  pareigos Tėvynei svarbos suvokimu ir vertinimu. Noriu pasidžiaugti, kad tarnyboje patirti sunkumai užgrūdino ir leido iš naujo įvertinti savo gebėjimus esant nenumatytai situacijai. Kariai suprato savo, kaip sąmoningo Lietuvos piliečio, svarbą visuomenėje, o vertybės, kurias puoselėja kariuomenė – meilė Tėvynei, pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymas, abipusė pagalba ir supratimas, drausmė, tvarka, pagarba ir gebėjimas bendrauti – reikšti savo ir išklausyti kito nuomonę – yra esminės vertybės, kurių dažnai stinga mūsų visuomenėje“, –  ceremonijoje sakė bataliono vadas. Jis pabrėžė ir tai, kad nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos atnaujinimas buvo nemažas iššūkis ir bataliono profesinės karo tarnybos kariams. „Šiandien matydamas pasiliekančių karių skaičių, galiu drąsiai teigti, kad jiems tarnyba buvo įdomi, prasminga, ir tikslinga“, – sakė plk. ltn. A. Buikus.

Kaune dislokuotas Juozo Vitkaus inžinerijos batalionas į atsargą išleido 185 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karius. Iš jų net 50 jaunuolių apsisprendė tarpti profesinės karo tarnybos kariais.

Tarnybą baigusius karius  pasveikino  kariuomenės vadas gen. ltn. Jonas Vytautas Žukas, krašto apsaugos viceministras Marijus Velička, Sausumos pajėgų vadas brg. gen. Valdemaras Rupšys, Kauno miesto vicemeras, karių artimieji, kt. svečiai.

Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. J. Vytautas Žukas padėkojo kariams už gerai atliktas pareigas ir palinkėjo sėkmės kuriant savo ir mūsų šalies ateitį ir visada išlikti vertais pagarbos. Šventinės rikiuotės metu gen. ltn. J. V. Žukas kariuomenės vado monetomis apdovanojo geriausius J. Vitkaus inžinerijos bataliono nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karius j. eil Povilą Kuodžių ir j. eil. Anelių Užuotą.

Visų karių vardu kalbėjęs Bendrosios inžinerijos kuopos karys j. eil. Donatas Petkevičius dėkojo vadams už galimybę mokytis iš geriausių ir dirbti su geriausiais. „Nebūtume tokie, kokie dabar esame, jei ne mūsų vyresniųjų brolių ir seserų įtaka, jų įdėtas darbas ir pavyzdys“,  – baigdamas atsisveikinimo kalbą sakė karys.

Iškilmingos ceremonijos pabaigoje Kauno įgulos kapelionas kpt. Tomas Karklys, suteikęs didelį indelį karių dvasiniam gyvenimui, palaimino karius ir linkėjo Dievo palaimos ir stiprybės.

Pradėję karinę tarnybą jaunieji karo inžinieriai buvo mokomi bendrų karinių disciplinų: rikiuotės, drausmės statuto, ginklų ir šaudybos pradmenų, bazinių taktikos elementų. Šauktiniai išmoko suteikti pirmąją medicinos pagalbą kitam kariui mūšio metu, kitų karinių dalykų. Vėliau prasidėjo Karo inžinieriaus specialisto rengimo kursas, kurio metu kariai buvo mokomi sprogdinimo darbų, įrenginėti ir įveikti inžinerines užtvaras, įrengti mūšio pozicijas, minų laukus ir kitų inžinerinės paramos elementų.  Kariams įgijus individualių įgūdžių, prasidėjo kolektyvinis karių rengimas, kario įgytas žinias kariai naudojo vykdydami užduotis skyriaus ir būrio sudėtyje.

Išėjusių į atsargą  šauktinių karių vietas jau  už poros dienų, rugpjūčio 26 d.,  užims antroji nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos – 199 karių – laida.

Rugsėjo viduryje į atsargą bus išleisti paskutiniai  2015 m. šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai, šiuo metu jau beveik baigiantys tarnybą septyniuose Lietuvos kariuomenės padaliniuose.

Visi tarnybą baigę šauktiniai kariai, išleidus juos į atsargą, įrašomi į parengtąjį kariuomenės personalo rezervą ir karo prievolininkų registrą. Vėliau, kartą per penkerius metus jie bus šaukiami į 20–30 dienų trukmės kartotinius mokymus ir pratybas, organizuojamus parengtojo rezervo kariams.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 m. kovą. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Sugrąžinus šauktinių tarnybą siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

2016 metais, kaip ir pirmojo šaukimo kariai, tarnybą atliks 3 tūkst. karo prievolininkų. Nuo 2017 m. į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą kasmet bus šaukiama nuo 3,5 tūkst. iki 4 tūkst. karių.

Šaltinis: kam.lt

„Ekspertai.eu“ skelbiamą informaciją draudžiama visuomenės informavimo priemonėse atgaminti be raštiško asociacijos „Global Gaze Network“ sutikimo, kurį galima gauti adresu [email protected]

Association „Global Gaze Network“
IBAN: CH9409000000161276571
BIC: POFICHBEXXX
(banko pavedimo mokestis toks pat, kaip darant pavedimą ir Lietuvoje)
Adresas: Brandschenkenstrasse 53
Miestas: Zürich
Pašto kodas: 8002


 
Komentarai

 
4. E
(2016-08-25 13:53:58)
(8.37.225.92) Parašė:

Spartą apgynė 300, mūsų dar daugiau ir su mumis NATO!



3. AZ
(2016-08-25 12:50:07)
(197.214.64.213) Parašė:

Žinot,kodėl dingo dinozaurai.Todėl,kad lietuviai sudainavo "ant kalno mūrai,joja lietuviai"(pagal Erlicką)Tą išgirdę,dinozaurai pasakė-dingstam-ir dingo.Na,o dabar toks didžiulis būrys lietuvių,su haubicom,visokiom pėstininkų mašinom,vadovaujami tatos ,grybnykų,visokių olekų ir kubiloidų ,dar pamaišytų su užjūrio dainininkais kai užplėš ,kad vėl joja lietuviai,tai ką daryti Putinui su visais rusais?Aišku,kad dingti.Ir pradings...Ir prasidės dangiškas gyvenimas...



2. Darijus
(2016-08-24 23:42:31)
(85.10.97.39) Parašė:

Po tūkstantį didinti kasmet. O kur lygių teisių kontrolierė? Juk ir merginos nori mylėti Tėvynę. Pradėkime nuo 500 vienetų, o ten žiūrėk ir keli batalionai išeitų.



1. trumpai
(2016-08-24 19:08:00)
(78.61.53.31) Parašė:

4000 tai ne juokai iš kaimu neužteks teks imti ir iš vilniaus



Parašykite komentarą
Ekspertai.eu įspėja, kad komentaras – tai viešas informacijos paskelbimas.
Komentatorius atsako už savo viešai paskelbtą žinomai neteisingą, įžeidžiančią, šmeižikiško ar nusikalstamo turinio informaciją (tai yra komentarai, kuriuose skatinama tautinė, rasinė, religinė ar kitokia neapykanta, raginimai nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, organizuoti sąmokslą prieš valstybę, pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, šiais tikslais kurti ginkluotas grupes arba daryti kitus nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos valstybę) LR teisės aktų nustatyta tvarka.
Ekspertai.eu komentarų neredaguoja.
Komentarai su keiksmažodžiais ar vulgarybėmis bei piktybiškai kartojami tekstai yra šalinami.
Vardas
Komentaras