2024 m. balandžio 20 d.

 

2017 m. šaukimo į karo tarnybą sąrašų skaidrumą užtikrins 5 visuomenės atstovai

2
Paskelbta: 2016-12-20 13:44 Autorius: ekspertai.eu

2017 metų šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašų sudarymą Krašto apsaugos ministerijoje sausio 4 dieną stebės penki  visuomenės atstovai iš šalies visuomeninių organizacijų. Savo dalyvavimu jie užtikrins, kad sąrašų sudarymo procesas vyktų skaidriai ir nešališkai.

Krašto apsaugos ministerijai kandidatūras pateikė penkios Lietuvos visuomeninės organizacijos: Lietuvos skautija, Lietuvos nacionalinė veteranų asociacija, Lietuvos šaulių sąjunga, Atsargos karininkų sąjunga ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos.

    Ieva Leiputė, Lietuvos skautija

    Aurimas  Navys, Lietuvos nacionalinė veteranų asociacija

    Gabija Tarapovskytė, Lietuvos šaulių sąjunga

    Algimantas Vyšniauskas, Atsargos karininkų sąjunga

    Mantas Zakarka,  Lietuvos jaunimo organizacijų taryba.

Kaip ir ankstesniais metais 2017 m. karo prievolininkų – Lietuvos piliečių vyrų nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai) – sąrašai bus sudaromi atsitiktine tvarka, naudojant kompiuterių programą. Jie bus paskelbti internete https://sauktiniai.kam.lt.

Skirtingai nei ankstesniais metais, į 2017 m. į sąrašus bus įtraukiami ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.  

Nauja bus ir tai, kad 2017 m. sudaryti sąrašai tą pačią dieną paskelbti nebus. Kada jie bus skelbiami, bus pranešta atskirai.

Visa karo prievolininkui aktuali informacija – kur ir kada pradėti ir vykdyti su šaukimu susijusias procedūras – bus pateikta karo prievolininkų sąraše internete www.sauktiniai.kam.lt. Šaukimo nurodymai karo prievolininkams pradėti šaukimo procedūras nebebus siunčiami.

Lietuvos kariuomenė ir toliau ragina  vaikinus ir merginas nuo 18 iki 38 metų ir toliau savanoriškai teikti prašymus savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą tarnybai kitiems metams. Iki 2017 m.  sausio 4 d. , t.y., iki karo prievolininkų sąrašo paskelbimo, užsirašę savo noru jaunuoliai pirmieji galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes išmokas.  

Gruodžio 20 d. duomenimis, savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą 2017 m. yra užsirašę jau per 430 jaunuolių.

Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2017 m. metinį šaukimo planą nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą atliks beveik 20-je kariuomenės dalinių. Nedidelė dalis  karių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur per pirmąsias aštuonias savaites išeis bazinį karinį rengimą, o likusį devynių mėnesių tarnybos laiką  tarnaus priskirtame dalinyje ir atliks kolektyvinį rengimą.

Primename, kad po karo prievolininkų sąrašų paskelbimo savo noru teikti prašymus atlikti NPPKT toliau galės ir tie jaunuoliai, kurie nebus patekę į 2017 m. karo prievolininkų sąrašą. Jie taip pat galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes išmokas.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. pavasarį. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Šaltinis: kam.lt

„Ekspertai.eu“ skelbiamą informaciją draudžiama visuomenės informavimo priemonėse atgaminti be raštiško asociacijos „Global Gaze Network“ sutikimo, kurį galima gauti adresu [email protected]

Association „Global Gaze Network“
IBAN: CH9409000000161276571
BIC: POFICHBEXXX
(banko pavedimo mokestis toks pat, kaip darant pavedimą ir Lietuvoje)
Adresas: Brandschenkenstrasse 53
Miestas: Zürich
Pašto kodas: 8002


 
Komentarai

 
2. jeronimas
(2016-12-21 02:10:00)
(109.76.54.129) Parašė:

Sarasai bus sudaromi stebint penkiems prasalaiciams.Bet kodel kie nebus ilga laika skelbemi?Cia kad reikalingas laikas pakoreguoti,pakeisti kai kuriuos asmenys uz babkes ar "aukstuomenes" pageidavimu?O gal kad uzsienio snipai nesuzinotu? Sioje vietoje skaidrumas ir saziningumas imanomas tik tuo atveju,jeigu sarasas publikuojamas viesai ,tuoj po kompiuterio atlikto parinkimo.Kitu atveju tai tik tu penkiu isvardintu zmoniu kaip skydo prisidengimas nesvariems dalykas.O tie nesvarus dalykai ,manau,ne vienu milijonu matuojami?



1. idomu
(2016-12-20 20:13:03)
(77.90.124.209) Parašė:

ar seimunu vaikus irgi atsitiktinai kompiuteris parinks...



Parašykite komentarą
Ekspertai.eu įspėja, kad komentaras – tai viešas informacijos paskelbimas.
Komentatorius atsako už savo viešai paskelbtą žinomai neteisingą, įžeidžiančią, šmeižikiško ar nusikalstamo turinio informaciją (tai yra komentarai, kuriuose skatinama tautinė, rasinė, religinė ar kitokia neapykanta, raginimai nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, organizuoti sąmokslą prieš valstybę, pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, šiais tikslais kurti ginkluotas grupes arba daryti kitus nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos valstybę) LR teisės aktų nustatyta tvarka.
Ekspertai.eu komentarų neredaguoja.
Komentarai su keiksmažodžiais ar vulgarybėmis bei piktybiškai kartojami tekstai yra šalinami.
Vardas
Komentaras