2024 m. kovo 28 d.

 

2016-uosius siūloma paskelbti kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno metais

4
Paskelbta: 2015-09-17 16:57 Autorius: ekspertai.eu
Julius Juzeliūnas. Arūno Baltėno nuotr.
Julius Juzeliūnas. Arūno Baltėno nuotr.

Seimas svarsto Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pasiūlymą 2016-uosius paskelbti kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno metais.

J. Juzeliūno pagerbimas – kompozitoriaus Šarūno Nako atkaklių ir beveik metus trunkančių pastangų rezultatas.
 

Kaip ekspertai.eu sakė Š. Nakas, „J. Juzeliūnas – vienas šviesiausių ir stipriausių žmonių, kokius pažinojau ir iš kurio labai daug perėmiau. Kitais metais darysiu didelę parodą Nacionalinėje galerijoje, skirtą jo šimtmečiui, kurioje kviečiu apsilankyti. Manau, kad bus labai įdomu.”

2016-ųjų vasarį bus minimos kompozitoriaus, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės, vėliau – Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo tarybos nario Juliaus Juzeliūno 100-osios gimimo metinės. Ypatingas ir J. Juzeliūno indėlis į Lietuvos kultūros ir valstybingumo puoselėjimą. Tai buvo pirmasis Lietuvos kompozitorius, kuriam 1991 m. įteikta Lietuvos Nacionalinė kultūros ir meno premija. 

Julius Juzeliūnas gimė 1916 m. vasario 20 d. Čepolės k., dab. Latvija, Bauskės raj., mirė 2001 m. Kompozitorius sukūrė 2 operas („Sukilėliai“, „Žaidimas“), baletą „Ant marių kranto“, daug simfoninės muzikos – 6 simfonijas (Nr. 5 „Lygumų giesmės“, Nr. 6 „Patarlių simfonija“); 4 styginių kvartetus, sonatą balsui ir vargonams „Melika“, vokalinės muzikos. Simfoninė muzika yra svarbiausia J. Juzeliūno kūrybos sritis. Simfonijos, koncertai, poemos ir siuitos – muzika orkestrui ypač traukė kūrėją. Vienas žymiausių J. Juzeliūno kūrinių yra simfoninė siuita „Afrikietiški eskizai“ (1961).

Lietuvos Muzikos informacijos centro teigimu, J. Juzeliūnas, kaip ir jo mėgstami kompozitoriai Bártokas, Hindemithas ar Messiaenas, kurių kūrybą jis laikė pavyzdžiu, sukūrė ir plėtojo savo kompozicinę sistemą. Intensyvi intelektualinė veikla bei politinio klimato kaita 7-ojo dešimtmečio pradžioje lėmė kompozitoriaus atsitraukimą nuo nacionalinio romantizmo ir priartėjimą prie modernios kūrybos principų. Kaip tikras struktūralistas Juzeliūnas nėrė į lietuvišką folklorą, tyrinėdamas būdingas intonacines ląsteles, atraminius tonus, atskleisdamas jų sudėtingą pasikartojimų ir ryšių sistemą. Šiuo pagrindu kompozitorius sukūrė savą modalinio pobūdžio harmoninę sistemą, kurią apibendrino veikale Akordo sandaros klausimu, tapusiame habilitacinio darbo pagrindu. J. Juzeliūnas buvo vienas įtakingiausių kompozicijos dėstytojų, išugdęs ne vieną kompozitorių kartą.

„Ekspertai.eu“ skelbiamą informaciją draudžiama visuomenės informavimo priemonėse atgaminti be raštiško asociacijos „Global Gaze Network“ sutikimo, kurį galima gauti adresu [email protected]

Association „Global Gaze Network“
IBAN: CH9409000000161276571
BIC: POFICHBEXXX
(banko pavedimo mokestis toks pat, kaip darant pavedimą ir Lietuvoje)
Adresas: Brandschenkenstrasse 53
Miestas: Zürich
Pašto kodas: 8002


 
Komentarai

 
4. velesas>3. Eirimas
(2016-07-08 22:48:23)
(84.46.204.162) Parašė:

Gal galima šiek tiek aiškiau? Koks tas "muzikinis modernizmas"? Kas tas "sąjūdis"? "Nepriklausomybė"_kas... ne, nereikia jokio paaiškinimo. Ir taip kuo puikiausiai matome :)))



3. Eirimas
(2016-07-08 22:38:23)
(78.61.208.146) Parašė:

Šiaipjau - J. Juzeliūnas ne TSKPistas, o netgi idėjinis antikomunistas, nuo LTSR nomenklatūros ne sykį gavęs pipirų. Jis - vienas pirmųjų ir pagrindinių muzikinio modernizmo šauklių pokario Lietuvoje. O paskui - sąjūdis, nepriklausomybės siekio pareiškimas Gorbačiovo organizuotame suvažiavime... O vien stalinizmo nusikaltimo tyrimų komisijos pirmininko veika ko verta. Viena iškiliausių Lietuvos XX a. asmenybių.



2. Darijus
(2015-09-17 21:51:55)
(85.10.118.183) Parašė:

O kam iš viso tuos metus skelbti? Jie ir taip ateis ir praeis.



1. T0mas J.
(2015-09-17 21:28:45)
(84.55.8.176) Parašė:

Kaip man nusibodo tas komunistų TSKPistų garbinimas..



Parašykite komentarą
Ekspertai.eu įspėja, kad komentaras – tai viešas informacijos paskelbimas.
Komentatorius atsako už savo viešai paskelbtą žinomai neteisingą, įžeidžiančią, šmeižikiško ar nusikalstamo turinio informaciją (tai yra komentarai, kuriuose skatinama tautinė, rasinė, religinė ar kitokia neapykanta, raginimai nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, organizuoti sąmokslą prieš valstybę, pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, šiais tikslais kurti ginkluotas grupes arba daryti kitus nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos valstybę) LR teisės aktų nustatyta tvarka.
Ekspertai.eu komentarų neredaguoja.
Komentarai su keiksmažodžiais ar vulgarybėmis bei piktybiškai kartojami tekstai yra šalinami.
Vardas
Komentaras