2024 m. balandžio 20 d.

 

2014 metų Sočis – užtvara nelojaliems

2
Paskelbta: 2014-02-06 09:10 Autorius: Nikolajus Levšicas, pilietinis aktyvistas | newtimes.ru
Olimpinis tramplinų kompleksas Sočyje. Newtimes.ru nuotr.
Olimpinis tramplinų kompleksas Sočyje. Newtimes.ru nuotr.

Sausio 24 dieną buvo pranešta, kad į Sočį atvyks 60 valstybių ir vyriausybių vadovų. Rusijos piliečių, kurių neįleis į olimpiadą dėl nepatikimumo, tikriausiai bus daug daugiau.

Teisę sirgti už saviškius Sočyje gaus tik labiausiai patikrinti Rusijos piliečiai.

Apytikriai sausio 18 dieną iš oficialaus tinklalapio aš nusipirkau du bilietus į olimpiadą. Pirkau tokius, kokie buvo, – į rogučių sportą. Galvojau, paskui, jau būdamas vietoje, išsirinksiu ką nors įdomesnio. Be to, olimpiniame parke bus didžiuliai skydai su varžybų transliacijomis, taigi svarbiausia – tiesiog ten patekti. Tačiau tuo tikslu nusipirkus bilietą reikia gauti ir sirgaliaus pasą, be kurio į olimpinius objektus neleidžiama patekti.

Sausio 21 dieną pasiėmiau bilietus „Ochotnij Riad“ punkte, pateikęs banko kortelę, kuria sumokėjau už bilietus, ir pasą. O kitos dienos vakarą, taip pat per oficialų tinklalapį, išsiunčiau prašymą, norėdamas gauti sirgaliaus pasą. Tuo tikslu buvo reikalaujama nurodyti bilietų numerius, paso duomenis ir įkelti nuotrauką. Gavau pranešimą į elektroninį paštą ir SMS: jūsų prašymas priimtas, jam suteiktas toks ir toks numeris... O po 30 ar 40 sekundžių – naujas pranešimas: „Jūsų prašymas atmestas. Galite pateikti prašymą dėl bilieto kainą atitinkančių pinigų grąžinimo.“

Kaipmat paskambinau į informacinį centrą pasitikslinti, ar neįvyko klaida, gal man reikia užpildyti paraišką pakartotinai ar kur nors nueiti asmeniškai, kad būtų išspręstas nesusipratimas. Tačiau operatorius atsakė, kad klaidos nėra, pareiškimas iš tikrųjų atmestas ir pakartotinai galima nesikreipti, nes tai beprasmiška: žaidynių organizacinis komitetas turi teisę atsisakyti išduoti sirgaliaus pasą, neaiškindamas priežasties.

Kai aš apie tai parašiau feisbuke, išaiškėjo, kad jau yra keletas tokių atvejų ir kad gavusiųjų neigiamą atsakymą dauguma – tai pilietiniai aktyvistai arba opozicinių partijų nariai. Ir visiems atsakymas ateidavo po minutės. Tai reiškia, kad pavardės automatiškai buvo tikrinamos kažkokioje duomenų bazėje. Beje, pateikiant paraišką pasui programa siūlo nusifotografuoti jūsų pačių kompiuterio kamera ir dėl to prašo prieigos prie jūsų kompiuterio. Kaip mano saugumo srities ekspertai, tai rodo, kad ne tik jūsų duomenys patenka į tam tikrą duomenų bazę, bet ir į jūsų kompiuterį gali būti įdiegta sekimo programa.

Į kokius juoduosius sąrašus aš galėjau pakliūti? Tikriausiai tai susiję su mano sulaikymais protesto akcijose Maskvoje, pavyzdžiui, 2012 metų kovą akcijoje „NTV meluoja“ „Ostankine“. Net jei ten ir buvo kokia nors administracinė nuobauda (asmeniškai apie tai nežinau, nes į teismus nevaikščiojau, o į namus jokių nuobaudų nesiuntė), prabėgo daugiau nei metai, ir „administracinės“ nuobaudos senaties terminas turėtų būti seniai pasibaigęs.

Yra kitas variantas: aš daugelį kartų kritikavau Krasnodaro krašto valdžią dėl Krymsko potvynio pasekmių ir iki šiol manau, kad tos tragedijos kaltininkas yra asmeniškai gubernatorius Tkačiovas, kuris net nesulaukė valdžios įspėjimo. Esu skaitęs masinėse informavimo priemonėse, kad olimpiados išvakarėse FSB sudarinėjo vietinių aktyvistų sąrašus, ir aš tikrai galėjau patekti į tokį Krasnodaro aktyvistų sąrašą.

Pikčiausia, kad dabar negaliu patekti ir į parolimpines žaidynes, – nes jose taip pat galioja tas pats sirgaliaus pasas. O apsilankyti parolimpinėse žaidynėse labai norėjau: mes padėjome ir padedame neįgaliesiems, nes turime savus globotinius Krasnodaro krašte, kurie taip pat pasirengę vykti į Sočį, ir aš ketinau rašyti apie sportininkus, kurie dalyvaus parolimpinėse žaidynėse, apie jų draugus, kurie atvažiuos jų palaikyti...

Ir dar. Daugelis, kurie mena Maskvos olimpiadą 1980 metais, sako, kad tokių dalykų nebuvo net ten. Ir tai tiesa. Sočio olimpiada, – mes dabar specialiai peržvelgėme informaciją, – yra pirmoji, kurioje sirgaliui, kad jis atsidurtų tribūnoje, reikalingi papildomi dokumentai be bilieto. Nei Vankuveryje, nei Turine jokių papildomų apribojimų nebuvo: turi bilietą, ir eik.

Vertė Alicija Žukauskaitė

Šaltinis: newtimes.ru

„Ekspertai.eu“ skelbiamą informaciją draudžiama visuomenės informavimo priemonėse atgaminti be raštiško asociacijos „Global Gaze Network“ sutikimo, kurį galima gauti adresu [email protected]
Kalba redaguota ekspertai.eu

Association „Global Gaze Network“
IBAN: CH9409000000161276571
BIC: POFICHBEXXX
(banko pavedimo mokestis toks pat, kaip darant pavedimą ir Lietuvoje)
Adresas: Brandschenkenstrasse 53
Miestas: Zürich
Pašto kodas: 8002


 
Komentarai

 
2. zose
(2014-02-06 15:11:27)
(78.60.156.71) Parašė:

kazkokia anomalija ta olimpiada.



1. as
(2014-02-06 11:45:14)
(86.100.47.218) Parašė:

nu naglumas ,nori be kvietimo i asmenine vagies zuliko svente patekt... dziaukis žmogau kad esi dar gyvas ,kad taves dar našistai-fašistai neužmušė kokioj tarpuvartėje



Parašykite komentarą
Ekspertai.eu įspėja, kad komentaras – tai viešas informacijos paskelbimas.
Komentatorius atsako už savo viešai paskelbtą žinomai neteisingą, įžeidžiančią, šmeižikiško ar nusikalstamo turinio informaciją (tai yra komentarai, kuriuose skatinama tautinė, rasinė, religinė ar kitokia neapykanta, raginimai nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, organizuoti sąmokslą prieš valstybę, pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, šiais tikslais kurti ginkluotas grupes arba daryti kitus nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos valstybę) LR teisės aktų nustatyta tvarka.
Ekspertai.eu komentarų neredaguoja.
Komentarai su keiksmažodžiais ar vulgarybėmis bei piktybiškai kartojami tekstai yra šalinami.
Vardas
Komentaras