2024 m. balandžio 19 d.

 

2014 metų Maidano žudynių keliai veda į Lietuvą ir Gruziją (II d.)

30
Paskelbta: 2017-12-20 21:03 Autorius: Ramūnas Alaunis

Taip vadinamo EuroMaidano žudynių byloje buvo atskleista dar naujų reikšmingų aplinkybių. Vienas iš Gruzinų, Aleksandras Revazišvilis, kuris Italijos TV dokumentiniame filme nurodė, kad jis buvo „Maidano“ snaiperių grupėse, davė valandos trukmės interviu Makedonijos TV laidai „Milenko Nedelkovskio pokalbių show“.

Revazišvilis sakė, kad tuometinis Gruzijos prezidento patarėjas Mamuka Mamulašvilis 2013 metais pasirinko jį, nes Revazišvilis tuo metu buvo karo snaiperis, o jo snaiperių grupė buvo surinkta 2013 metų pradžioje t. y. likus metams iki Maidano žudynių, Mamulašvilis pranešė šios grupės nariams, kad Ukrainoje vyks „valstybinis perversmas“ ir kad 2013 metų kovo (pabaigoje) ir rugsėjo mėnesį jie nuvyko į Kijevo Nepriklausomybės (Maidano) aikštę, kad išsirinktų geriausias snaiperių pozicijas ir tam tikslui pasirinko viešbutį „Ukraina“, Muzikos konservatoriją ir Spalio rūmus. Už kiekvieną kelionę į Ukrainą Mamulašvilis Gruzinams buvo sumokėjo po 500 JAV dolerių.

Revazišvilis teigė, kad jo snaiperių grupė 2014 metų sausio mėnesio pabaigoje vėl skrido į Ukrainą, į Kijevą, kur tuo metu „Euromaidane“ vyko masiniai protestai, turėdama tikslą išprovokuoti riaušių milicijos dalinį „Berkut“ panaudoti jėgą prieš „Maidano“ protestuotojus ir lieti protestuotojų kraują. (Tokių labai gerai organizuotų grupių, kaip Gruzinų, Maidano protestuose buvo labai daug. Kiekviena grupė atlikdavo tik jai priskirtą užduotį. Kijeve juos pasitiko Mamuka Mamulašvilis). Ir tik tada Mamuka paėmė Gruzinų snaiperių grupės tikruosius pasus.

Revazišvilis pripažino, kad į Ukrainos protestus įsitraukė nelegaliai, kaip svetimšalis, tačiau buvo į juos įtrauktas, o pasitraukti bijojo. Už snaiperių stovėjo aukšti Gruzijos kariuomenės vadai, kurie galėjo keršyti (1).

Aleksandras Revazišvilis pasakojo, kad 2014 metų vasario 19 dienos ryte Kijeve, Muzikos konservatorijoje matė maždaug 10 žmonių grupę, kurios sudėtyje buvo „Maidano“ specialaus būrio vadas Vladimiras Parasiukas (ukr. Володимир Парасюк) ginkluotas Kalašnikovo automato AK-47 pagrindu pagamintu medžiokliniu Saiga karabinu. Taip pat matė ir kitą grupę Gruzinų, kurie buvo lydimi buvusio Gruzijos aukščiausio kariuomenės vado.

Revazišvilis taip pat sakė, kad 2014 metų vasario 19 dienos ryte jų snaiperių grupei vienas iš „Tėvynės“ partijos lyderių Sergėjus Pašinskis (ukr. Серджі Пасінскі) įsakė persikelti iš Gruzinų palapinės esančios Maidano aikštėje į Muzikos konservatoriją ir Pašinskis davė pagrinde SKS tipo pusiau automatinius karabinus be optinių taikiklių ir dežutę šovinių ir palausė iš kurios vietos geriau šaudyti, nes šiandien gali būti surengtas puolimas prieš „Berkut“ dalinį iš Muzikos konservatorijos, kadangi tą dieną (tuometinis Ukrainos prezidentas) Janukovičius pasirašė susitarimą dėl priešlaikinių prezidento rinkimų. Po to, kažkokie jam nežinomi žmonės į balkonus atnešė galingus prožektorius, kuriuos nutaikė į „Berkut“ milicijos dalinius.

Revazišvilis teigė, kad pirmus šūvius išgirdo apie 4 – 5 val. 2014 vasario 20 dienos ryte iš viešbučio „Ukraina“ pusės, bet tuo metu Sergėjus Pašinskis per raciją šaukė, kad be jo komandos šaudyti negalima, kad šaudyti dar per anksti. Šaudymai laikinai nutilo. Tačiau minėtas Maidano protestų lyderis Sergėjus Pašinskis apie 7.30 – 8.00 val. visiems įsakė užimti savo pozicijas Muzikos konservatorijoje ir šaudyti į „Berkut“ miliciją ir į protestuotojus. Šaudoma buvo pasislėpus už konservatorijos pastato viršutinių kolonų. Šaudymai trumpomis 3-4 serijomis truko maždaug 10-15 minučių. Šaudė visi, kas turėjo ginklus. Po to, Pašinskis davė įsakymą mesti ginklus ir greitai palikti pastatą. Revazišviliui išėjus į lauką, jis matė, kaip buvo šaudoma iš viešbučio „Ukraina“. Maidano aikštėje tarp buvusių žmonių kilo didžiulė panika, kai kas šaukė, kad šaudė „Berkut“ milicija, kiti šaukė, kad šaudė „savi“.

Revazišvilis sakė, kad po žudynių su juo nesusitiko nei vienas protestų organizatorius, nei Gruzijos snaiperių grupės nariai. Be to, jis labai išsigando, kai užėjęs į Gruzinų palapinę sužinojo, kad vienas iš snaiperių Kipianis buvo rastas sudaužyta galva nebegyvas, suprato, kad juos pakišo. Todėl sekančią vasario 21 dieną Revazišvilis paliko Maidano protestus ir savarankiškai lėktuvu grįžo į Gruziją, Tbilisį.

Revazišvilis teigė, kad jis ir kiti du Gruzinai nusprendė paviešinti 2014 metų Maidano žudynių faktus Italijos ir Makedonijos televizijoms, nes jie jautė pavojų jų gyvybei, po to, kai jo žinomi mažiausiai trys Gruzinai dalyvavę Maidano žudynėse ar dalyvavę Maidano įvykiuose, buvo nužudyti Ukrainoje labai neįprastomis aplinkybėmis.

Revazišvilis taip pat konkrečiai įvardijo neseniai nužudytą Gruzijoje gyvenusį Čečėną, kuris žuvo Kijeve sprogus jo automobilyje padėtai bombai, įvardijo tris Gruzinus, kurie tarnavo neo-nacistų vadovaujamame „Azovo“ batalione ir žuvo Donbaso kare ir du Gruzinus nužudytus Maidano žudynių metu. Revazišvilis sakė, kad Maidano metu TV reportaže nufilmuoitas jis ir kiti du Gruzinai, o vienas iš šių dviejų nufilmuotų Gruzinų jau žuvo (2).

Kito Gruzino žuvusio keistomis aplinkybėmis Maidano žudynių metu pavardė sutampa su Davido Kipianio pavarde, kurio kūnas, kaip teigiama, buvo rastas 2014 vasario 20-osios vidurnaktyje, rajone esančiame toli nuo Maidano žudynių vietos. Davidas Kipianis buvo buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio vadovaujamos partijos narys. Šio Gruzijos protestuotojo nužudymas 2014 vasario 20 dieną nebuvo įtrauktas į Maidano aukų sąrašą, o jo nužudymo aplinkybės nebuvo oficialiai atskleistos.

Michailas Saakašvilis – „spalvotųjų revoliucijų“ meistras

Buvęs Gruzijos prezidentas Saakašvilis 2016 metais turėjo iš anksto parengęs planą, kaip nuversti ir savo šalies vyriausybę savo gimtojoje Gruzijoje. Turima tam tikrą informacija iš Gruzijos saugumo tarnybų ir iš nutekintų pokalbių, kuriuose akivaizdžiai matyti, kad Saakašvilis su savo patarėjais planavo nuversti Gruzijos vyriausybę Tbilisyje.

2016 rugsėjo mėnesį Gruzijos valstybės saugumo tarnyba pradėjo tyrimą dėl tariamo „sąmokslo keisti konstitucinę Gruzijos santvarką smurtu“ po to, kai buvo nutekintas slapto pokalbio įrašas tarp, kaip įtariama, Gruzijos buvusio prezidento Michailo Saakašvilio ir buvusių valdančio Jungtinio Nacionalinio Judėjimo (JNJ) lyderių (3).

Garso įraše grupė aptarė „revoliucinį scenarijų“, jei JNJ prarastų parlamento rinkimus 2016 spalio 8 d. Įraše Saakašvilis girdimas sakydamas: „Reikia revoliucinio scenarijaus. Mes atrodome kaip pralaimėjėliai, todėl mes turime mobilizuoti mases.“ (4)

Kijevo teismas nagrinėjantis Maidano žudynių bylą patenkino Gruzinų snaiperių prašymą jiems

Kadangi Gruzijos pilietis Aleksandras Revazišvilis duodamas interviu Makedonijos televizijai pasakė ne tik savo vardą ir pavardę, bet taip pat konkrečią informaciją apie save, sakė, kad 2013 metų pavasarį ir rudenį kirto Ukrainos sieną Kijevo oro uostuose naudodamas tikrąjį savo pasą ir rodė pasienio konrolės antspaudus pase, tyrėjams, vyriausybės atstovams ir žurnalistams, todėl būtų nesunku patikrinti Revazišvilio tapatybę ir jo išvardintas aplinkybes.

Du Gruzinai, kurie liudijo Italijos ir Makedonijos dokumentiniame televizijos filme duodami interviu, kad jiems buvo įsakyta šaudyti į policiją ir į protestuotojus iš viešbučio „Ukraina“ ir Muzikos konservatorijos, neseniai sutiko duoti parodymus teismui per tiesioginę vaizdo transliaciją iš Armėnijos (5) (6).

Gruzinų dalyvavusių 2014 Maidano žudynėse advokato Oleksandro Gorošinskio duotame interviu Ukrainos „112“ TV kanalui yra vaizdo įrašas, kuriame rodomi šie Gruzinai, sutikę duoti parodymus Maidano žudynių byloje per tiesioginę vaizdo transliaciją (7).

Ukrainos Generalinė prokuratūra netenkino Gruzinų snaiperių prašymo duoti parodymus ir pareiškė, kad atsakymą duos savaitės laikotarpyje. Toks atsakymas tik patvirtino, kad Ukrainos Generalinė prokuratūra nesiekia objektyvaus 2014 metų Maidano žudynių tyrimo.

Ukrainos Generalinis prokuroras Jurijus Lucenko be tyrimo pranešė, kad Gruzijos ar bet kurie kiti snaiperiai nežudė „Maidan“ protestuotojų ir kad Maidano žudynių tyrimas baigtas (8).

Toks atviras Ukrainos Generalinės prokuratūros Maidano snaiperių neigimas yra grynas falsifikatas. Snaiperių buvimą patvirtina ne tik snaiperių vaizdo įrašai, nuotraukos ir garso įrašai, bet ir Vakarų mokslininkų atlikti tyrimai, kuriose paminėti sužeistų protestuotojų ir liudininkų liudijimai, taip pat tūkstančiai Vakarų ir Ukrainos žiniasklaidos tuo pačiu metu pateiktų pranešimų ir liudininkų parodymai, kad snaiperiai žudė protestuotojus. Bet Vakarų žiniasklaida, politikai ir beveik visi mokslininkai, tyrinėdami Ukrainos valstybinį perversmą paprasčiausiai ignoravo šiuos įrodymus ir rėmėsi Vakarų žiniasklaidos falsifikluotomis naujienomis.

Maidano žudynių tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad Ukrainos Generalinės prokuratūros tyrimas netyrė jokių kulkų trajektorijų, kurios nužudė ir sužeidė Maidano protestuotojus praėjus septyniems mėnesiams po to, kai Maidano žudynių bylą nagrinėjantis teismas nurodė Generalinei prokuratūrai tai ištirti, visų pirma siekiant nustatyti, ar tokios trajektorijos buvo iš viešbučio „Ukraina" ir kitų Maidano protestuotojų kontroliuojamų vietų.

Tačiau Kijevo teismas tiriantis Maidano žudynių bylą 2017-12-19 visdėlto patenkino Gruzinų snaiperių advokatų prašymą leisti šios nagrinėjamos bylos teismo posėdyje parodyti šių dviejų Gruzinų, kaip specialiųjų liudytojų vaizdo medžiagą, kurioje jie duoda parodymus. Šie Gruzinai Italijos ir Makedonijos televizijoms duotuose interviu teigė, kad jie gavo „įsakymą iš „EuroMaidano“ protestų lyderio šaudyti į policiją ir protestuotojus ir paliudijo apie tokį buvusį šaudymą. Pažymėtina, kad Maidano žudynių aukoms atstovaujanti advokatas prieštaravo tokiems Gruzinų liudijimams (9) (10).

Maidano žudynių temai politinė cenzūra

Ukrainos „Tautos frontas“ pasiūlė baudžiamąjį įstatymą „viešai apginti Ukrainos revoliucijos pasiekimus ir taip vadinamą „Dangiškosios šimtinės“ atminimą ir visus herojus, kurie žuvo už Ukrainos „laisvę ir nepriklausomybę“ (11). Toks įstatymas legalizuotų dabartinę Ukrainos politinę cenzūrą susjusią su Maidano žudynėmis, paskelbtų už įstatymo ribų viešas abejones susijusias su oficialia Maidano žudynių versija ir tai būtų didelis žingsnis bandant įtvirtinti neteisėtą ir nedemokratišką valdžią Ukrainoje.

Apibendrinimas

Kijevo režimas bando atsikratyti tais, kurie 2014 metais dalyvavo planuojant, organizuojant ir vykdant Maidano žudynės, kurios išprovokavo valstybinį perversmą ir atvedė į valdžią dabartinius Ukrainos vadovus. Tai liečia ir buvusį Gruzijos prezidentą Michailą Saakašvilį, kuriuo Ukrainos valdžia taip pat nori atsikratyti.

O tuo tarpu, Ukrainos valdžia toliau finansuoja neo-nacistines grupuotes, tokias, kaip „Laisvės“ partijos dešiniojo sparno radikalią organizaciją C-14. kurios glaudžiai bendradarbiauja su Ukrainos specialiosiomis tarnybomis (12).

(1) Youtube: Milenko Nedelkovski. Milenko nedelkovski Gruzija02 rus. 2017-11-27.

 

„Ekspertai.eu“ skelbiamą informaciją draudžiama visuomenės informavimo priemonėse atgaminti be raštiško asociacijos „Global Gaze Network“ sutikimo, kurį galima gauti adresu [email protected]

Association „Global Gaze Network“
IBAN: CH9409000000161276571
BIC: POFICHBEXXX
(banko pavedimo mokestis toks pat, kaip darant pavedimą ir Lietuvoje)
Adresas: Brandschenkenstrasse 53
Miestas: Zürich
Pašto kodas: 8002


 
Komentarai

 
30. VISUR VISKAS BUVO DAROMA PAGAL SAUSIO 13-ta SPEKTAKLI!
(2017-12-26 15:21:33)
(88.223.108.145) Parašė:

KUOMET SAJUDINE GAUJA, TAM, KAD UZSITIKRINTI SAU DIDZIULE FORA RINKIMUOSE I VANDZIA, MANIPULIOJANT ZMONIU JAUSMAIS, - ORGANIZAVO SAUSIO 13-ta ZUDYNES TU, KURIOS PATYS SUVIEZE IR SUKVIETE PRIE SEIMO. Tai senos rinkimines technologijos pradedant nuo fahsjistines Vokietijos prie Reihstago. Tas buvo Vilniuje, Gruzijoj, Ukrainoj ir pacioj Elcino Rusijoj. Jurijus SUBOTINAS.



29. Stasiukui
(2017-12-26 14:56:35)
(86.38.36.38) Parašė:

O Audrius Butkevičius Lietuvos TV laidoje tiesiai šviesiai pasakė, kad Maidane dirbo jo paruošti žmonės.O Maidane buvo naudojama įprastinė taktika-tokia, kokios buvo išmokytas-šaudyti į savus. Todėl nereikia Stasiuk taškytis neigimai, ar drabstyti purvais komentatorius, aš bevelyčiau pasitikėti ponu Butkevičium, jis spalvotų revoliucijų specialistas-jam nesvarbu, ar revoliucija dainuojanti, ar rožinė, ar oranžinė-svarbiausiai mušti savus, kad svetimi bijotų. Gerai įsisavinta Šarpo doktrina.



28. stasys
(2017-12-23 14:05:46)
(83.177.174.1) Parašė:

Anekdotinis Antano komentaras, ar pats Antanas galėtu paneigti ta amno liudijima jog Jis švelniai tariant kvailys .? Matyt ne .



27. Antanas
(2017-12-22 23:39:31)
(88.222.95.98) Parašė:

Kingdomėli, kam šūduką malti? Anie pateikė liudijimus. Gali įrodyti, kad jie MELAGINGI???



26. Kingdom
(2017-12-22 22:36:22)
(79.70.35.6) Parašė:

Visa sita sutve su Naku ir Puidoku priesaky tikrai rimtai serga.........,jums ekspertai tuoj reikes tramdomu marskiniu,nu kaip tai Deimantei pedofilai uzdejo! zodziu as jus suprantu reikia pinigu,o is kur ju paimti,tik lojant ant Lietuvos is NUSIKALTELIO PUTKINO ane NAKAI ir PUIDOKELI???????



25. velesas>24. V. Ladas
(2017-12-22 07:59:01)
(84.46.252.98) Parašė:

"... teismo skelbiama Sausio 13-tosios šaudymų absurdiška versija, neva patekti ant namų stogų ir šaudyti buvo įleisti TSRS smogikai..." Čia rimtai? Yra kažkoks teismo verdiktas su bent panašiu teiginiu?



24. V. Ladas
(2017-12-22 07:51:00)
(188.69.211.156) Parašė:

Vis gi, Ukrainos oficiali pozicija snaiperių atžvilgiu yra realesnė, lyginant su mūsų oficialia, net teismo skelbiama Sausio 13-tosios šaudymų absurdiška versija, neva patekti ant namų stogų ir šaudyti buvo įleisti TSRS smogikai su muziejiniu ir medžiokliniais šautuvais.



23. staska esi tikra, o neapsimestine berete, aciu tau!
(2017-12-21 23:05:15)
(76.73.41.174) Parašė:

stasy, retai jau ka beitikini. matai, kai rasai nesamones ir daug ju rasai, kiekiu jau nebepramusi, o turinio pas tave kaip ir eilineje bereteje, jo tiesiog nera. bet rasyk, nes kaip suprantu tave ekspertai cia specialiai laiko, kaip puosmena prie ju rubrikos xxx, kaip komentatoriu xxx. aciu tau uz nuolatini porno, siulau ekspertams atidaryti atskira stasio rubrika, turetu buti pasisekimas:)))



Parašykite komentarą
Ekspertai.eu įspėja, kad komentaras – tai viešas informacijos paskelbimas.
Komentatorius atsako už savo viešai paskelbtą žinomai neteisingą, įžeidžiančią, šmeižikiško ar nusikalstamo turinio informaciją (tai yra komentarai, kuriuose skatinama tautinė, rasinė, religinė ar kitokia neapykanta, raginimai nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, organizuoti sąmokslą prieš valstybę, pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, šiais tikslais kurti ginkluotas grupes arba daryti kitus nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos valstybę) LR teisės aktų nustatyta tvarka.
Ekspertai.eu komentarų neredaguoja.
Komentarai su keiksmažodžiais ar vulgarybėmis bei piktybiškai kartojami tekstai yra šalinami.
Vardas
Komentaras
 



Naujausi